Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır 2022?

rapor-parası-sorgulama

Rapor parası nasıl sorgulanır, rapor parası nedir, rapor parası kimlere verilmektedir, rapor parası alma şartları nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan kişilerin çalıştıkları iş yerlerinde başlarına bir kaza gelmesi veya hastalık geçirmeleri sonucunda kendilerine verilen geçici iş göremezlik ödeneğidir. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidip iş kazası geçirdiğini veya iş hastalığı yaşadığını belirten kişiler doktorlar tarafından muayene edilir daha sonra geçici iş göremezlik raporu alırlar. Alınan bu iş göremezlik raporunun en az 3 günlük bir rapor olması gerekmektedir çünkü 3 günden az olan raporlara devlet tarafından ödeme yapılmamaktadır.

Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?

Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?

Geçici iş göremezlik ödeneği sorgulamak için e – devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu beraberliği ile başvurusu yapılan raporun parasına ait bilgiler görüntülenmektedir. Sorgulama yapmak için e – devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra ‘4A – 4B İş Göremezlik Ödemesi Görme’ kısmına tıklayıp sistemde kayıtlı olan raporun parası ödeme bilgileri kontrol edilebilmektedir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Başvurusu yapılan ve kabul edilen rapor ücreti kişinin iş göremezlik raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na verdikten sonraki 15 gün içerisinde yatırılmaktadır. Eğer raporun parasını almaya hak kazanan bir kişi kendisine yatırılan parayı iki ay içerisinde almazsa para SGK’ ya geri yatar.

Rapor Ücreti Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Rapor ücreti alabilmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle alınan raporun tarihinde kişinin sigortasının sona ermemiş olması gerekir. İş göremezlik durumunun başlamasından önceki bir sene içerisinde en az 90 gün sigorta primi yatmış olması ve herhangi bir sağlık kuruluşundan istirahat raporu alınması gerekir.

Rapor Ücreti Parası Nasıl Hesaplanır?

İlk olarak ilk üç aylık gelir toplandıktan sonra son üç aylık prim günleri toplanır. Daha sonra raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. Daha sonra ilk üç aylık gelir sayısı son üç aylık prim günü sayısına bölünür. Sonuç her ne ise raporlu olunan gün sayısı ile çarpılır. Çıkan bu sonuçta iki ile çarpılı ve üçe bölünür. Böylece raporun parası hesaplanır.

Diğer Genel kategorisindeki konularımızı inceleyebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık