2

Herhangi bir suçtan ötürü mağduriyet yaşayan kişilerin savcılık dilekçe örneği hazırlayarak savcılıkta suç duyurusunda bulunması gerekir. Bu işlemin ardından savcı delil ve belgeleri toplayarak bir iddianame hazırlar. Yeterli delil ve belgenin toplanmasıyla birlikteyse dava açılış süreci başlar. Dava, direkt olarak savcılık tarafından açılır. Bu noktada birçok kişi savcılık dilekçesinin nasıl yazılacağı konusunda soru işaretlerine sahiptir. Öncelikle kanunda savcılığa şikâyetlerin hem yazılı hem de sözlü olarak yapılabileceği yazılsa da şikâyetler yalnızca yazılı alınır. Bu nedenle savcılıkta suç duyurusunda bulunmak için dilekçe yazmak zorunludur.

Savcılık Dilekçe Örneği
Savcılık Dilekçe Örneği

Savcılık Dilekçe Örneği indir pdf word

Savcılık tarafından düzenlenen iddianamenin mahkeme heyetince kabul edilmesi durumunda başlayacak olan sürece ise kovuşturma süreci denir. Bu süreçte şikâyete konu olan olayın gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılır. Toplanan deliller ve tanıklar ışığında değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmenin sonucuna göre ise hâkim tarafından bir karar verilir. Tüm bu sürecin başlamasını sağlayan savcılık dilekçe örneğine ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Savcılık Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

Savcılık şikâyet dilekçesi suçun işlendiği yere en yakın Cumhuriyet Başsavcılığında yazılır ve teslim edilir. Dilekçe içerisinde örnekte de belirtildiği gibi şikâyette bulunan kişinin kişisel bilgileri ve farklı detaylar yer alır. Bunlar; şikâyette bulunan kişinin iletişim ve kimlik bilgileri, şüphelinin kimlik ve iletişim bilgileri olarak sıralanır. Suçu işlenen kişinin kim olduğu bilinmiyorsa şayet dilekçede “faili meçhul” olarak belirtilir. Dilekçeye suçun işlendiği tarihin yazılması oldukça önemlidir. Bu tarih sayesinde kovuşturma ve soruşturma süreci suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay süreye sahiptir.

Bu süre içerisinde savcılık makamının iddianameyi hazırlaması, delilleri toplaması ve davayı açması gerekir. Savcılık dilekçesinde şikâyete ilişkin kişisel detaylar büyük bir titizlikle yazılmalıdır. Olaya ilişkin varsa kamera kayıtları ve şahitler de dilekçeye eklenmelidir. Böylece suçun tespit edilmesi ve savcılık makamının davayı açması çok daha kolay hale gelecektir. Dilekçe örneğini hazırlarken delillerin eksiksiz bir şekilde yazılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda savcılık dilekçe örneğinde olayın çarpıtılmadan aktarılması gerekir. Yanıltıcı ve yalan beyanda bulunmak hem suç teşkil eder hem de etik değildir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir