Genellikle bir hizmet almadan önce imzalanan üyelik sözleşmelerine teminat senedi denmektedir. Teminat Senedi Örneği Bu durum elden taksitle ürün ve üyelik satışı yapan yerler tarafından sıklıkla kullanılır. Bu noktada kişinin gerekli hizmeti alması ve sonucunda bedelini ödememesi durumunda cezai işlemle karşılaşması söz konusudur. Bu durumun senette beyan edilmesi ve kişinin de bu senedi en başından imzalaması sonucunda herhangi bir itiraz hakkı tanınmamaktadır. Bu duruma şartlı ya da bedelli senet de denmektedir.
Teminat Senedi Örneği
Teminat senetlerinin Türk Ticaret Kanunu kapsamınca açıklanan kıymetli evraklar arasında olmadığı bilinmektedir. Özellikle de ticari hayatta sıkça karşılaşılan bu senetler; taraflardan birinin işi eksik yapması ya da yapmaması gibi durumlar için bir garanti görevi görür. Bu tür bir sorunla karşılaşılması durumunda direkt olarak hukuk yolu açılmaktadır. Böylece tarafların kendini garantiye alması ve olası problemlerde hakkını savunabilmesi mümkün olur. Teminat senedi örneklerini inceleyerek en doğru şekilde hazırlayabilmek için resimleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede olası risklerde garanti altında olabilirsiniz.
Teminat Senedi Nasıl Düzenlenir?
Teminat senedinin düzenlenmesine ilişkin çeşitli yöntemlerin olduğu bilinmektedir. En doğru şekilde teminat senedi düzenleyebilmek için bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Bu kriterlerden ilki senedin ne amaçla düzenlendiğinin senet üzerinde belirtilmesidir. Teminat amacıyla düzenlendiğine ilişkin detayın yazılmaması, senedi hukuken geçersiz kılmaktadır. Taraflar genellikle teminat senedi nasıl düzenlenir sorusunu sıklıkla sormaktadır. Dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri ise tarafların arasında bir resmi sözleşme olmamasıdır. Böyle bir durumda senedin teminat yerine geçtiğine ilişkin bir protokol düzenlenmeli ve tüm detaylara yer verilmelidir.
Klasik senet şablonlarında yer alan “vade” bölümünün boş bırakılmaması gerekir. Bu bölgeye “teminat senedidir” yazacak şekilde bir ibare eklenmesi tercih edilir. Vade kısmının boş bırakılması durumunda yine hukuken geçersiz bir kâğıda dönüşecektir. Senedin arka bölümüne yazılması gereken bazı detaylar vardır. Bunlar; senedin veriliş sebebi, tarihi, konusu ve süresi şeklinde çeşitlendirilebilir. Senet metninden, senedin bir teminat senedi olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Bu nedenle “teminat senedidir” ibaresini eklemek ve unutmamak için birkaç kez kontrol etmek gerekebilir.
Savcılık Dilekçe Örneği konu başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.