Yeminli Tercüman Nedir?

Juradas

Yeminli tercümanlık, belirli kriterleri karşılayan kişiler dışında yapılması mümkün olmayan meslek gruplarından biridir. Bu minvalde yeminli tercüman nedir sorusu sıkça sorulmaktadır. Yeminli tercüman, iki farklı dile ana dili gibi hâkim olan insanlar tarafından gerçekleştirilen tercümeye verilen addır. 2023 yılı itibarıyla aktif olarak kullanımda olan dillerin sayısının 7 bin olduğu bilinir. Binlerce dilin bulunduğu bu dönemde ise yabancı dillere ana dili seviyesinde hâkim olan kişilerin yabancı kültürde yer alan kişilerle anlaşmasında tercümanlar baş rol oynar.

Yeminli Tercüman Nedir?

Yeminli Tercüman Nedir?

Ticaret ve bürokrasi gibi devletler için en önemli durumlar da yeminli tercüme ile sağlanır. Hiçbir devlet başkanı diğer ülkelerin dillerini bilmek zorunda değildir. Nitekim binlerce dilin olduğu bu dönemde öğrenmesi de mümkün değildir. Bunun için bir yeminli tercüman ile anlaşılarak çeşitli dillere çeviri yapılabilir. Aynı zamanda toplantılar sırasında simultane çeviri yöntemleriyle de kulaklık aracılığıyla çeviri yapılmaktadır. Bu sayede devlet başkanları ya da şahıslar fark etmeksizin birbiriyle anlaşabilir.

Yeminli Tercüman Olmak İçin Gerekli Kriterler

Yeminli tercüman olabilmek için bazı kriterleri karşılamak gerekir. Bu nedenle herkesin yeminli tercüman olabilmesi mümkün değildir. Bir yabancı dili iyi şekilde duymak, konuşmak ve okumak pek çok kişi için mümkün olabilir. Fakat yabancı dile ana dili seviyesinde hâkim olmak çoğunlukla profesyoneller için geçerlidir. Yeminli tercüman olmak için gereken kriterler arasında en önemlisi ise ana dili seviyesinde hâkimiyettir. Yeminli tercümanların aşağıdaki alanlar üzerine eğitim alması da şarttır:

Yeminli Tercüman Nedir?
  • Çeviri evrakı tasdiki
  • Çeviri evrakı hazırlanış yöntemleri
  • Yabancı evrak kabul kriterleri
  • Gelen yabancı evrakın kabulünün yapılması
  • Yeminli tercümanların çalışma prensipleri
Yeminli Tercüman Nedir?

Yeminli tercümanlar ülkemizde genellikle noterler ile anlaşmalı şekilde çalışırlar. Bunun yanı sıra yeminli tercümanlar ile standart tercümanlar arasındaki tek fark da noter anlaşmasından gelir. Bu noktada yeminli tercümanlar kaşeli ve imzalı bir şekilde çeviri hizmeti sunarken standart tercümanlarda bu yoktur. Elbette yeminli tercümanların yaptığı çeviri resmi geçerliliğe sahiptir. Pasaport, evlilik cüzdanı, doğum belgesi, ehliyet gibi belgeler yeminli tercüme aracılığıyla çevrilerek resmi geçerlilik kazanma hakkına sahiptir.

Transit Taşımacılık Nedir? konu başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık