1. Anasayfa
  2. Bilim

Marie Curie Hayatı


0

Marie Curie, dünyanın en önemli fizikçileri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda Marie Curie Hayatından bahsedeceğiz. 7 Kasım 1867 tarihinde dünyaya gelen Marie, radyoaktivite alanındaki öncü çalışmalarıyla günümüzdeki birçok fizikçiye örnek olmuş bir bilim insanıdır. Yaptığı araştırmalar sayesinde Nobel ödülüne layık görülmüş olan fizikçi ve kimyager Marie Curie, 4 Temmuz 1934 tarihinde 67 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Marie Curie
Marie Curie

Başta Uranyumla denemelere başlayan Marie Curie, radyoaktivenin varlığını keşfetti. Bu buluşu sayesinde günümüzde yer alan birçok fizikçiye de örnek olan Curie aynı zamanda çığır açan projeleriyle de sayılı isimler arsında bulunuyor. Marie Curie Hayatını fiziğe ve bilime adamıştır ve Polonya’da dünyaya geldi. Çocukluk yaşlarından itibaren uğraştığı fizik ve kimya dalları onu kadınlar arasındaki ilk Nobel ödülüne layık görülen kişi haline getirdi.

Birçok Nobel ödülüne layık görülen Marie Curie, 1903 yılında fizik ödülünde 1911 yılında ise kimya alanında ödül aldı. 24 yaşına geldiğinde eğitimini daha üst seviyelere yükseltme açısından Fransa’ya taşınmaya karar verdi. Fransa’da yaptığı çalışmalar sayesinde günümüzün en önemli fizikçileri arasında yer alan Marie Curie, plazma tedavisi konusunda da önemli çalışmalara imza attı.

Marie Curie’nin Çalışmaları

Marie Curie başta fizik alanı olmak üzere birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdi. Hayatını bilime adayan Curie, polonyum ve radyum elementlerini de keşfetti. Dünyada gerçekleştirilen ilk radyoaktif izotoplar ile yapılan neoplazmaların tedavisinde de yer alan Marie Curie Hayatında, bu alanda da öncü çalışmaları yönetti. Birçok bilim insanı ile iç içe çalışma gerçekleştiren Marie Curie, Nobel bilim ödülleri kategorisinde önemli kişiler arasında yerini alıyor. Günümüzde fizik dünyasının gerçekleştirdiği yeni buluşlara da yön veren Marie Curie Hayatı, bilim ile iç içe yaşamış nadir kişiler arasında yer almaktadır.

1894 yılında Polonya’lı bir bilim insanı ve piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanışan Marie ilk evliliğini de bu isimle yaptı. Birbirleriyle ortak bilimsel araştırmalara katılan çift ilerleyen süreçte de evlilik gerçekleştirdi. Temmuz 1895 tarihinde evliliklerini resmiyete döken çift uzun süre birlikte oldu. Bu tarih sonrası ise eski soyadı olan Sklodowska yerine günümüzde hemen hemen herkesin bildiği Curie soyadını aldı.

Marie Curie’nin Element Keşifleri

Marie Curie Hayatı birçok alanda çalışma gösteren bilim insanları arasında yer alıyor. Fizik ve kimya ile iç içe olması aynı zamanda yeni elementlerin keşfinde de yer almasına neden oldu. Marie, birçok radyoaktif elementin ayrışmasına büyük rol oynadı. Yaptığı çalışmalar arasında yer alan ve önemli olarak görülen elementlerin ayrıştırılması modeli de günümüzde en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Marie Curie Hayatı aynı zamanda fizik alanındaki çalışmaları nedeniyle de günümüz Nobel dünyasının birçok ilkine imza atmıştır. Bulduğu elementlere özel adları veren Curie günümüzde bilim dünyası açısından en önemli kişiler arasında yer almaktadır.

Maria Curie’nin Ölümü

Maria Curie Hayatını anlatırken ölümünü de anlatmamız gerekiyor. Marica Curie gençlik yıllarının tamamında bilimsel çalışmalar yapmayı sürdürmüştür. Dünya savaşı dönemlerinde dahi bilimsel araştırmalarını aksatmamış aksine çalışma yapmaya devam etmiştir. Maria Curie 67 yaşını doldurduğu 4 Temmuz 1934 tarihinde hayata veda etmiştir. Günümüzde birçok bilimsel dergi ve makalede adı geçen ve anılan Maria Curie, bilime yön veren kişiler arasında yer almaktadır. Her yıl ölüm yıl dönümünde bilim insanları tarafından saygıyla anılan Marie Curie, Nobel ödülü almış ilk kadın olması unvanıyla da bilinmektedir. Sayısız bilimsel çalışmaları yöneten Curie hem fizik alanında hem de kimya alanında birçok yeniliğin öncüsü olmuştur.

Diğer bilim kategorisindeki konularımızı inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir