2

Transit taşımacılık, uluslararası nakliyat sektöründe sık kullanılan ve uygulanan bir terimdir. Transit taşımacılık ile anlatılmak istenen, ülkelerarası taşımacılık yapılırken üçüncü bir ülkeye giriş yapmak fakat gümrüğe takılmadan geçmek anlamına gelir. Taşınılan yük ne olursa olsun hiçbir yasaklama, el koyma ve gümrük işlemi yapılmadan transit olarak geçiş yapılır. Bu noktada kara-hava ya da deniz fark etmeksizin ülkeye giren yük rotasını ibraz ettikten sonra çıkış yapmak üzere serbest kalır.

Transit Taşımacılık Nedir?
Transit Taşımacılık Nedir?

Transit Taşımacılık Nedir?

Günümüzde oldukça sık tercih edilen bu taşımacılık yöntemi genellikle kara taşımacılığı için kullanılır. Transit taşımacılık, 1960’lı yıllardan beri süregelen bir yöntemdir. Yalnızca 1980 yılı içerisinde transit yük taşımacılığı sayesinde elde edilen toplam gelir 300 milyon dolardır.

Her geçen yıl büyüyen ve gelişen transit yük taşımacılığında takvimler 1987’yi gösterdiğinde bu miktar 600 milyon doları aşmıştır. 2023 yılı itibarıyla sektör yıllık 1,5 trilyon dolar gibi bir gelir seviyesine ulaşmıştır. Transit yük taşımacılığı dünya genelinde 2,5 milyon kişinin çalıştığı bir sektördür.

Transit Yük Taşımacılığında Fiyatlar Nasıl Belirlenir?

Transit yük taşımacılığı, yukarıda da belirtildiği üzere 1960’lı yıllardan beri süregelen bir iş modelidir. Günümüzde 2,5 milyon kişinin istihdam edilmesini sağlayan bu iş modeli çok sık tercih edilir. Birçok kişi ise transit yük taşımacılığında fiyatlar nasıl belirlenir sorusunun yanıtını aramaktadır. Transit yük taşımacılığı, üçüncü bir ülkeden geçiş yapıyor olması dışında nakliyat sektörüyle tamamen aynıdır. Bu nedenle fiyatlar; mesafe, taşınacak mal, ağırlık ve zaman gibi kavramlara göre şekillenmektedir.

Ekstra olarak geçilecek üçüncü ülkeler ise fiyatın doğrudan artış göstermesini sağlar. Tüm ülkeler transit olarak geçilecek olsa dahi belirli bir ücret talep eder. Bu nedenle hizmetin bedeli de doğrudan artış gösterir.

Transit yük taşımacılığında fiyatı belirleyen önemli etkenlerden biri de ülkelerin transit geçiş bedelleridir. Bu bedelin ödenmemesi durumunda araca, şoföre ve mallara el konulma hakkı sabittir. Bu tip sorunların meydana gelmemesi için yapılması gereken ise transit geçiş bedellerinin yatırılmasıdır. Ülkelerarası değişiklik gösteren bu bedeli sınır kapısından girerken öğrenmek mümkündür.

Forwarder Ne Demek? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir