Avukat mahkemeler önünde gerçek veya tüzel kişilerin haklarını savunan kişilerdir. Bu yazımızda avukat nasıl olunur? avukat ne iş yapar ve avukat maaşları ne kadar sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Hukuk ve hukuk işlerinde liderlik vasıflarına sahip kişilere verilen unvan vekillik unvanıdır.
Avukat kelimesinin Latince kökenine baktığımızda tanık veya müdafi olarak mahkemeye çağıran anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca avukatlık mesleği, hukuk eğitimi almış, hukuk stajını tamamlamış ve yasaların gerektirdiği tüm şartları yerine getirmiş kişiler tarafından uygulanmaktadır.
Avukat Nasıl Olunur?
Avukat olmak için önce 4 yıllık hukuk fakültesi üniversite sınavından birini geçmeniz gerekir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukat olarak staj yapmaya başlarsınız. Avukat nasıl olunur? Staj süresi 1 yıldır. Bu sürenin yarısını mahkemede, diğer yarısını da en az 5 yıl deneyimli bir avukatla geçiriyorsunuz. Staj süreniz boyunca herhangi bir ofiste çalışamazsınız.
Yasal stajınızı tamamladıktan sonra Türkiye Barolar Birliği‘ne başvurursunuz. Stajınızı onaylayan bir belge gönderiyorsunuz ve avukatlık ruhsatı almak istediğinizi beyan ediyorsunuz. Baro gerekli araştırma ve uzmanlığı yapar. Uygun gördüğünde sana pratik yapman için bir lisans veriyor.
- – Kasıtlı bir suçtan dolayı iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış olmak,
- – Devletin güvenliğine karşı suç işlemek,
- – anayasal düzene karşı suç işlemek,
- – Zimmet gibi suçları işlemek,
- – Türk vatandaşı olmamak
Avukat Ne İş Yapar?
1136 sayılı Kanunda “kamu hizmeti ve serbest meslek” olarak tanımlanan hukuk mesleği, esas olarak hukuki meselelerin ve uyuşmazlıkların hukuka uygun olarak çözümlenmesini sağlayan kişileri temsil etmektedir. Avukat ne iş yapar? Mesleki sorumluluklar aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir;
- • Davalarla ilgili sonraki işlemlerle ilgili işlemleri yürütmek ve tamamlamak,
- • Gerektiğinde güncel hukuki konularda hukuki görüş beyanı,
- • Sözleşme ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak akdedilmesini sağlamak için kurum menfaatlerini korumak ve uyuşmazlıkları önlemek için yasal tedbirler almak,
- • Taslak sözleşme ve şartnamelerin incelenmesi, kurum ile üçüncü kişiler arasındaki uyuşmazlıklar ve hukuki görüş verilmesi,
- • Hukuki süreçlerle ilgili iş ve işlemleri yapmak (karar düzeltme, itiraz, temyiz vb.)
Avukat Maaşları Ne Kadar?
Vatandaşların mesleki araştırmalarda araştırdıkları konulardan biri de ücretlerdir. Avukat ne kadar maaş alır? Avukatların maaşları çalıştıkları hukuk alanına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ülkede avukatların maaşı 7 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor.
Başka bir yazımızda olan CNC Lazer Operatörü konu başlıklı yazımızı da incelebilirsiniz.
Yorumlar (2)