QR kod nedir, uzun bir süredir dünyanın gündeminde yer alan bir sistemdir. Her ne kadar tartışmalı bir gündem olsa da insanlar ve şirketler tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. QR kod genellikle şirketler tarafından satılan ürünleri hakkında kullanıcıların daha fazla bilgi edinebilmek adına akıllı telefonlarının kameralarına okutularak ürün hakkında daha fazla bilgi edindikleri bir sistemdir.
Dünyanın da neredeyse yarısından fazlası bu sistemi benimsemiş ve uzun zamandır kullanmaktadır. Bununla birlikte QR kod ya da diğer adı ile kare kod olarak bilinen sistem beyaz zemin üzerinde siyah sembollerin olduğu bir sistemdir.
QR kodun içerisine genellikle şirketin kullanıcıya sattığı ürünün internet üzerinde ayrıntılı bilgileri bulunan adresi yer alır. Bu adrese link adı verilir ve kullanıcılar bu QR kodu taratarak ürünün linkine ulaşır ve o ürün hakkında daha fazla bilgi edinir.
Her ne kadar birçok insan QR kod oluşturmanın çok kolay olduğunu ve bu sebeple barkod sisteminin biteceğini düşünse de hala barkod sistemi de son derece aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Barkodun hala bu kadar çok kullanılmasının sebebi ise barkod sisteminin ürün stoklamakta kullanılıyor olmasıdır. Bununla birlikte QR kodun kullanım alanı oldukça artmıştır. Bunun birçok sebebi vardır ve ilk sebep olarak ise QR kod sisteminin barkod sistemine göre daha fazla veriyi içinde barındırabilmesi olarak sayılabilir.
QR Kod Nedir? QR Kod Oluşturma
QR kod oluşturma işlemi son derece basit bir işlemdir. Bu işlem bütün dünyada yaygın olarak kullanıldığı için oldukça basit bir şekilde tasarlanmış ve oluşturma aşaması da en az bunun kadar basite indirgenmiştir. Öncelikle bir QR kod oluşturma servisi edinmek gerekir. Bu sistem QR kodun oluşturulması için en temel ve gerekli şeydir. Sıradaki işlem ise şirketin tanıtmak ya da QR kodun içine yerleştirmek istediği ürünü seçmesidir. Yanlış bir durumda kullanıcılar yanlış verilere ulaşabilir.
QR kod sistemine giriş yapılmasının ardından verilerin son derece doğru bir şekilde formlara girilmesi ve ürün ile ilgili olabilecek bütün boş alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Daha sonra ise isteğe bağlı olarak iletişim bilgileri de gerekli olan boşluklara işlenerek bir sonraki adıma geçilir.
Dinamik sistemli QR kod kullanılması önemlidir. Çünkü normal bir QR kod sisteminin içeriğindeki bilgiler düzenlenemez ve değiştirilemez fakat dinamik QR kod sisteminde birçok değişiklik ve düzenleme yapılma özgürlüğü mevcuttur. Daha sonra ise test aşamasına geçilir.
Test aşamasında kullanıcıların QR kodu okutamama ihtimali göz önünde bulundurarak birçok kez QR kod okutma işlemi yapılır ve doğru şekilde yapıldığı takdirde ve QR kodun testlerden de başarı ile geçmesinin ardından QR kod oluşturma işlemi gerçekleşmiş olur. Daha sonra ise her şirketin yapması gereken bir adım başlamış olur.
Veri takibi ve analiz adımında şirketlerin bu QR kodları sürekli olarak kontrol etmesi ve düşük verim sağlanan QR kodları sürekli olarak güncellemesi son derece önemlidir.
QR Kod oluşturma işlemini kendi servisimiz olan pizy-QRCode Generator aracılığı ile oluşturabilirsiniz.
QR Kod Nasıl Kullanılır?
QR kod dünyanın her alanında, her şirket tarafından kullanılır bir hale gelmiştir. Genellikle ürün tanıtım ve ayrıntılı bilgi ermek amaçlı kullanılsa da şirket ya da site tanıtımları için de kullanılır. QR kod sistemini aktif ve başarılı bir şekilde kullanan şirketler QR kod sisteminin veriminden oldukça kar elde etmiştir. Bu sebeple ise dünyada kullanımı her geçen gün artmaktadır.
QR kod kullanımı ise son derece önemlidir. Bu kullanımın kullanıcıyı doğru yönlendirmesi ve yönlendirilen alanda ise yeterli bilgiye sahip olunması gerekir. Bu sebeple öncelikle bu QR kodların kullanıcılara doğru şekilde ulaşması gerekir. Bu sebeple QR kodlar günlük hayatta oldukça sık bir şekilde kullanılan yerlere ve alanlara yerleştirilmelidir. Bu sayede insanların bu QR kodlara ulaşımı son derece kolaylaşmış olur. Bununla birlikte, kodun içerisine yerleştirilen internet sitesinin mobil cihazlar ile uyumlu olması son derece önemlidir.
Mobil cihazlar ile uyumlu olmayan siteler QR kod sistemine doğru bir şekilde işlense dahi kullanıcı tarafından doğru bir şekilde görülemez. Bunun haricinde ise mobil cihazlar ile uyumlu olan sitelerin de kullanıcının görmesini istedikleri bilgileri doğru ve ayrıntılı bir şekilde siteye girmesi ve kullanıcının aklında herhangi bir soru işareti bırakmadan bütün bilgileri eksiksiz bir şekilde vermesi önem arz etmektedir.
Bütün bunların haricinde ise günün herhangi bir anında ve herhangi bir yerde kullanıcıların internet erişimleri mümkün olmayabilir bu sebeple QR kodların içerisine dosya verileri işlenerek internet erişimi olmasa dahi bilgilerin kullanıcıya ulaşması sağlanmalıdır ya da bununla birlikte devletlerin internet erişimi verdikleri alanlara QR kod yerleştirilebilir. Bu sayede kullanıcın internet erişimi olmasa dahi kamuya açık internet ağlarına bağlanarak QR kodu taratıp yönlendirilmek istenen yere yönlendirme işlemi gerçekleştirilebilir.
QR Kod Ne İşe Yarar?
QR kod, şirketlerin insanları istedikleri bir siteye ya da herhangi bir ürüne yönlendirmek ve insanların bu ürün, site ya da şirket hakkında bilgi edinmesini sağlamak amacıyla kullandıkları bir sistemdir. Bu sistem barkod sistemine ne kadar benzese de gözle görülür farkları da mevcuttur. İçerisinde daha fazla veri barındırabilmesi ve sadece ürün satış ya da depolama alanında değil istenilen her alanda kullanılabilmesi bu farklardandır. Bununla birlikte en büyük fark ise herkesin bu QR kodları mobil cihazları ile taratarak kullanabilmesidir.
QR kod şirketlerin potansiyel kullanıcılar ile daha hızlı iletişim kurarak, daha kolay reklam yapmasını sağlar. Bu sayede potansiyel kullanıcılar bu QR kodları mobil cihazlarına okutarak şirketin kendisine göstermek istediği site, ürün ya da şirketin bilgilerine hemen oluşabilir.