1. Anasayfa
  2. Mühendislik

ADR Nedir, ADR’li Ne Demek?


1

ADR nedir, tehlike oluşturabilecek olan malları taşıyan karayolu araçlarının bulundurması gereken bir belgedir. Bu belge, “Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması” ile sunulur. Malların insan sağlığına ve bilhassa çevreye zarar vermeden taşınabilmesi için bazı kriterler vardır.

ADR Nedir

ADR’li araçlar ise bu kriterleri karşılamakla yükümlüdür. Bu kapsamda ADR nedir, ADR’li ne demek soruları sıklıkla yöneltilebilir. Lojistik alanında tehlikeli maddeleri uluslararası karayollarında taşıyan araçların alması gereken bir belgedir. Bu yönerge sayesinde taşıma faaliyetleri içerisinde çok daha güvenilir bir hizmet sunulabilmektedir.

ADR nedir?

Aynı zamanda ADR; tehlikeli maddeyi taşıyan aracın yükleme-boşaltma işlerini yapan kişilerin, şoförünün ve diğer personellerin çalışma şartlarını da belirler. ADR ile bu kişilerin sorumlu olduğu alanlar net çizgilerle belirlenmiştir. Bu nedenle yasa dışı tehlikeli madde taşımacılığının yapılması artık çok daha düşük bir ihtimal olarak görülmektedir. Lojistik şirketlerine sunulan belge ve tasdikli sertifikaların tümü ADR belgesini oluşturur. Özellikle büyük ölçekli lojistik firmaları, en az 3 aracında ADR belgesi bulundurmak zorundadır.

ADR Belgesi Nasıl Alınır?

ADR belgesini almanın çeşitli yolları vardır. Bunun için ilk olarak “Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması” özelinde sunulan yönergelerin karşılanması gerekmektedir. Fakat yönergede yer alan şartlar, tehlikeli maddelerin hangi sınıfta yer aldığına göre değişiklik gösterebilir. Tehlikeli maddelerin bulunduğu sınıf özelinde çeşitli koşullar, eğitimler ve sertifikalar sunulur. Bu noktada pek çok kişide ADR belgesi nasıl alınır sorusu görülebilir. ADR belgesi, kamu ya da özel fark etmeksizin Ulaştırma Bakanlığınca verilmektedir.

Farklı herhangi bir kurumun ADR belgesi vermesi mümkün değildir. Yalnızca Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından alınabilir. ADR belgesi sayesinde lojistik firmaları uluslararası karayollarında tehlikeli madde taşımacılığı yapabilir. Bu taşımacılık, hangi ülkede olduğu fark etmeksizin ADR belgesi ile yapılmalıdır. ADR belgesi, Avrupa taşımacılık standartlarını da belirleyen bir belgedir. Bu sebeple tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi farklı kıtalarda da geçerliliğini korumaktadır. ADR şartı, Türkiye’de 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Alçı Nasıl Yapılır? konu başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir