En az 1 yıl sürmüş olan evliliklerde, belirli durumlarda taraflar anlaşmalı olarak boşanmak isteyebilir. Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi. Boşanmaya ilişkin tüm detaylarda anlaşılması ve boşanmanın sonuçlarında da anlaşılması durumunda açılan olan davaya anlaşmalı boşanma davası denir.
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi
Bu davaya ilişkin tüm detayları 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre;
- Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekir.
- Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekir.
- Mahkemede hâkimin tarafları dinleyerek iradelerin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi önemlidir.
- Boşanmanın malî sonuçlarında tarafların -varsa- çocuklarının geleceğine ilişkin bazı önlemler alması gerekir.
- Tarafların duruşmada hazır olmaları gerekir.
Yukarıdaki gerekçeler direkt olarak Türk Medeni Kanunu’nda yer almaktadır. Anlaşmalı boşanma davası için bu şartların karşılanması gerekir. Tüm bu şartların karşılanması durumunda ise boşanma, anlaşmalı olduğu için tek celsede sonuçlanmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Nedir?
Anlaşmalı boşanma davalarında, dava açılışı öncesinde hazırlanması gereken metinler bulunur. Buna göre ilk olarak anlaşmalı boşanma dava dilekçesi yazılmalıdır. İkinci olarak ise anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanarak tarafların imzalamış olması gerekmektedir. Aksi halde mahkeme, anlaşmalı boşanma davasını kabul etmeyecektir. Dilekçenin herhangi bir hata içermesi de boşanma talebinin reddedilmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle buraya tıklayarak anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneğine ulaşabilmek mümkündür. Anlaşmalı boşanma dilekçesini ve protokolü deneyimli bir avukatın yardımıyla hazırlamak oldukça önemlidir. Bu sayede hiçbir eksik ya da yanlışın olmaması, varsa dahi avukat yardımıyla mahkemeye sunulmadan ortadan kaldırılması mümkündür.
Anlaşmalı Boşanma Davası Masrafı
Anlaşmalı boşanma davaları için tarafların yapması gereken bazı masraflar da vardır. Bu masraflar her yıl güncellenmekle birlikte 2022 yılı içerisinde geçerli olan harç ve masraf kalemleri aşağıda yer almaktadır;
- Başvuru harcı: 80,60 TL
- Peşin harç: 80,60 TL
- Vekalet harcı ve pulu: 28,65 TL
- Gider avansı: 550 TL
Yukarıdaki masraf kalemleri; anlaşmalı boşanma davası masrafları olarak da bilinmektedir. Bu masrafların yapılmaması durumunda davanın açılması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle tarafların dava açılışı için belirli gider kalemlerini karşılayabiliyor olması oldukça mühimdir.
Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi konu başlıklı yazımızı da incelemenizi rica ederiz.