2

Ortaklığın giderilmesi davası, taşınmaz ya da taşınır mallar üzerinde bir ortaklığın bulunmasıyla doğmaktadır. Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi. Taraflardan biri, diğerinin haksız olarak sahip olduğunu iddia edebilir. Bu durumda mahkemeye ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi yazılır ve müracaat edilir. Bu durum sıklıkla miras paylaşımında görülmektedir. Bu tip durumlarda dava açılmadan sorunun çözülebilmesi için söz konusu ortaklığa neden olan malın satılması gerekir. Fakat bu durum iki tarafın da genellikle çıkarlarına olmadığı için dava açılarak hâkimin karar vermesi talep edilir.

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi
Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Paydaşlar genellikle satış işlemlerinden uzak durur. Bu noktada                söz konusu malın kendilerine ait olduğunu iddia ederler. Elbette ki bu durumda da paydaşlar, kendilerine düşen payların üzerinde söz sahibi olabilmektedir. Fakta iş satış aşamasına geldiğinde paydaşların tamamının onayı olmadan satış işlemi gerçekleştirilemez. Bu duruma ortaklığın giderilmesi denir. Ortaklığın sonlandırılmasına İzale-i Şuyu denmektedir. Bu tür davalar genellikle oldukça uzun yıllar sürer ve bu nedenle bir noktada anlaşmaya varılması beklenir.

İzale-i Şuyu Nedir?

Bir mal üzerinde hak talep eden kişiler kendi aralarında anlaşarak mülkü paylaşabilirler. Bu durum basit bir sözleşmeyle mümkündür. Bu durumun önünde hukuken hiçbir engel durmamaktadır. Bu yöntemde eşit olarak paylaşılan bir malın satışı sonrasında bedelinin paylaşılmasıyla birlikte ortaklığı sonlandırmak mümkündür. İzale-i Şuyu, bu tür anlaşmalı sonlandırmaların olmadığı durumlarda devreye girer. Ortaklar kendi aralarında paylaşımın nasıl yapılacağından habersizse ya da bir noktada anlaşmazlık varsa mahkemeye başvurulur. Bunun için ortaklardan birinin ya da tamamının başvuru yapması yeterli olacaktır.

Mahkemeye başvuran kişi, ortaklığın giderilmesi için “İzale-i Şuyu” talep eder. Bu tür davalarda genellikle görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Ortaklığın giderilmesi davası tüm paydaşlara karşı açılan bir davadır. Bu noktada mahkemeye başvuru yapmak isteyen kişilerinse ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi doldurması gerekir. Bu dava dilekçesinin örneğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dilekçe doldurulduktan sonra yetkili olan mahkemeye giderek teslim edilir ve dava açılış süreci başlatılır. Ortaklığın giderilmesi davasında yapılan incelemeler ortalama olarak 2 ila 4 yıl aralığında tamamlanarak bir hükümde bulunulur.

İstinaf Dilekçesi Örneği konu başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir