Tüm ceza davalarında olduğu gibi davalarda verilen kararlara karşı davacı ve davalının itiraz yolu her daim açıktır. İstinaf Dilekçesi Örneği. Bu noktada verilen kararlara itiraz etmek için belirli bir süresi olduğunu bilmek gerekir. İstinaf dilekçesini doldurmak ve teslim ederek itiraz edebilmenin süresi 7 gündür. Bu sebeple 7 günü geçmiş olan dilekçeler dikkate alınmamaktadır. Belirtilen süre içerisinde itiraz edilmemesi durumunda kararın icra edilmesinin önünde hiçbir engel kalmamaktadır. İstinaf başvuru dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemelerine teslim edilmektedir.
İstinaf Dilekçesi Örneği indir
İstinaf dilekçesi hazırlarken bazı kriterlere dikkat edilmelidir. Öncelikle istinaf başvurusunun doğru makama hitap edecek şekilde yazılması mühimdir. İstinaf dilekçesinde eksiksiz olarak doldurulması gereken bölümler ise aşağıdaki gibidir;
- Mahkeme tarafından verilen kararın tarihi, esas numarası ve dosya numarası
- Davacı, davalı ve şayet varsa avukata ilişkin bilgiler
- İstinaf başvurusunda bulunan tarafa ait bilgiler
- Davanın hangi taleple açıldığına ilişkin bilgiler
- İtiraz edilen kararın özeti
- Karara karşı hangi hukuki dayanağın bulunduğu ve ilgili cevaplar
- İstem ve talep
İstinaf dilekçesinde yukarıdaki bölümler eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır. Dilekçe örneği için buraya tıklayabilirsiniz.
İstinaf Dilekçesi Nereye Verilir?
İstinaf, belirtilen sürenin kaçırılmasıyla birlikte son derece büyük hak kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle istinaf yoluna başvurmak isteyen davacı ve davalılara farklı kolaylıklar sunulmaktadır. Bunlardan ilki; istinaf dilekçesinin, kararı veren mahkemeye sunulmasıdır.
Bunun yanı sıra davalı ya da davacının bölgede olmaması durumunda dilekçe herhangi bir mahkemeye de sunulabilmektedir. Fakat bu mahkemenin kararı veren mahkemeyle eş değer olması gerekmektedir. Böylece istinaf dilekçesi nereye verilir sorusu da kesin bir yanıta kavuşmaktadır.
İstinaf başvuru dilekçesinin farklı bir mahkemeye verilmesi durumunda, kararın verildiği mahkemeye direkt olarak gönderilmektedir. Bu sayede çok daha hızlı bir sonucun alınabilmesi mümkündür. Fakat yaşanabilecek potansiyel riskleri azaltmak için de bazı yollar vardır. Bu yollardan en önemlisi ise istinaf dilekçesinin direkt olarak kararı veren mahkemeye teslim edilmesidir. Farklı bir mahkemeye teslim etmek mümkün olsa da sık tercih edilmemektedir. Olası riskleri azaltmanın en sık kullanılan yolu budur.
Mazeret Dilekçesi Örneği konu başlıklı yazıyı da inceleyebilirsiniz.